×

Destinații turistice

Localitate  scăldată în marea de verdeaţă, cu un mod de viaţă patriarhal , unde predomină liniştea şi cîntecul păsărilor, cu pămînt fertil , cu carieră de nisip şi argilă, cu ocupaţii agricole: legumicultura, pomicultura , viticultura, apicultura , creşterea cerealierelor, creşterea căpşunilor , coacăzei neagre  cu diferite ocupaţii tentante: pescuitul, strînsul plantelor medicinale, ciclismul.

-bucatele tradiţionale specifice satului : borş scăzut cu costiţe, sarmalele  cu frunze de viţă de vie, hrean, arţar, plăcintele , învîrtita cu sfeclă de zahăr şi cu miez de nuci , mămăliguţa cu peşte prăgit şi cu mujdei, balabuşte  cu usturoi , sărbuşcă , mîncărică , turte  cu mac, jambon  din horn, crăciuneii de crăciun şi altele.

 

Muzeul satului Rădulenii Vechi , deschis în anul 2006. Cuprinde 140 exponate   arhaice, care ţine de nivelul de viaţă al ţăranilor, trecutul ţinutului natal

Case memoriale:

-casa  părintească   Petru Lucinschi; construită în anul 1910 cu suprafaţa de 56 m.p.

au trăit părinţii: Lucinschi Chiril (1899-1983) cu soţia sa Lucinschi Parascovia(1909-1973) care au crescut şi educat 6 copii ,  ultimul fiind  Petru născut în 1940;

-casa lui Boris Glavan, construită în anul  1912 ,  unde a trăit cu familia sa în anii 1931-1940 înaintea Marelui Război pentru apărarea Patriei. Mama lui – Zinaida Glavan  a fost deseori în vizită în satul Rădulenii  Vechi

Monumente istorice :

  • Monumentul ostaşilor căzuţi în Marele Război pentru Apărarea Patriei construit în anul 1970
  • Crucea Memorială din centrul satului  construită de meşterul din satul Cosăuţi

– Monumentul dedicat denumirii  satului Rădulenii Vechi  construit în anul 2009 de către cet. Bogdan Ion Dumitru- consilier  în Consiliul  orăşenesc din oraşul Kiev. Acest monument a fost sfinţit în Ziua  Hramului 22.05.2010

– Monumentul „Stîlpul fetei”,de la care provine denumirea satului,  construit în anul 2009 şi sfinţit în anul 2010  odată cu Moumentul întrării ăn sat.

– Monumente funerare  ce se găsesc în ograda bisericii  construit în anul 1999  de către  Fedico Elisaveta şi  Zamăneagră Maria, dedicat   „ În memoria  Creştinilor”.

–  Monumentul funerar dedicat lui Vasile Meleghi, unde sînt înscrişi toţi membrii familiei.

-Monumentul funerar a  lui Tănase Meleghi-fost boier al satului şi al soţiei sale, care a murit în acelaş  an , lăsînd 5 copii orfani , dintre care cel mai mic copil- Zoia, născută în anul 1928,  a trăit în România . Meleghi Zoia a fost în   anul 2005 şi a fost în vizită  în satul Rădulenii Vechi  la mormîntul părinţilor şi a rudelor sale. Ultima dorinţă a ei a fost ca să fie înmormîntată lîngă   părinţi.

-Monumentul lui Meleghi Olga Iacob , soţia lui  Egor  Meleghi, decedată la naşterea filui lor , Afanasie  Gorici.

-Monumentul   Meleghi Egor fiul lui  Afanasie Meleghi

– Monumentul funerar  dedicat lui Ioan Perju boierul satului şi soţiei lui  Ecaterina .

– Biserica  din cimitir a fost zidită de boierul  Gheoghe Izmană. Piatra lui de mormînt se află  chiar în spatele altarului bisericii(1779-1845)

Biserica Veche din secolul XVII construită în anul 1798, este un monument istoric vechi.

– Monumentl „Memoria părinţilor” construit în anul 2011  cu contribuţia  copiilor familiilor  Groza  Alexandru şi Agafia , Groza Dumitru  şi Olga, Groza Vladimir şi Vera  construit de către meşterul din Cosăuţi.